LAS MARATOS DE TV3 CATALUNYA

Any 2002 - Les malalties inflamatòries cròniques


La Marató de TV3 de l’any 2002.

El 15 de desembre, Televisió de Catalunya celebrarà l’onzena Marató de TV3, que estarà dedicada a les malalties inflamatòries cròniques: Artritis reumatoide, Malaltia de Crohn i Colitis ulcerosa.

Aquest és un projecte de Televisió de Catalunya i de la Fundació La Marató de TV3 dirigit a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica d’unes malalties que, ara com ara, no tenen cura i alhora informar, conscienciar i mobilitzar els habitants de Catalunya.

Des del 1992, La Marató de TV3 s’ha convertit en l’esdeveniment mediàtic més important al nostre país. I com a aglutinador de solidaritat, depassa la dimensió de programa televisiu per a convertir-se en un gran projecte de sensibilització i mobilització.


Les malalties inflamatòries cròniques

Les malalties inflamatòries cròniques formen un grup de transtorns molt ampli que tenen unes característiques comunes: provoquen inflamació en alguna part del cos sense causa aparent, tenen un curs crònic, que tot sovint provoca algun tipus d’incapacitat i poden afectar altres zones del cos.

Entre aquestes malalties cal destacar, per la seva gravetat, l’artritis reumatoide que afecta l’aparell locomotor i és la malaltia de les articulacions que causa més invalidesa, la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, dues malalties inflamatòries intestinals que afecten el tracte gastrointestinal i destrueixen progressivament el tub digestiu.

Són malalties molt diferents que tenen en comú que afecten persones de totes les edats, que no se’n coneix encara la causa i que, ara per ara, són incurables.

Tot i que són malalties que poden semblar rares, prop de 60.000 persones les pateixen a Catalunya. Per l’edat en què comencen els símptomes –infància i joventut-, tenen un impacte important en la vida social i en la capacitat de treball, donat que és l’època en què els nens i els joves es formen físicament i acadèmicament i també l’època de millor rendiment laboral dels adults.

La deformitat i la destrucció de les articulacions que produeix l’artritis reumatoide o la diarrea que marca la vida dels malalts de Crohn i de colitis ulcerosa, per posar un exemple, els altera tant l’activitat diària que, sovint, han de deixar completament de treballar perquè la malaltia els incapacita per fer-ho.

La qualitat de vida del malalt se’n ressent i la incertesa plana en tot moment sobre el dia a dia. La malaltia acostuma a cursar en forma de brots (moments determinats en què es manifesta de manera aguda i violenta) que requereixen hospitalitzacions freqüents i que fan difícil no tan sols treballar, sinó també anar a l’escola i, fins i tot, decidir-se a sortir de casa.

No saber mai quan es patirà un brot produeix una angoixa i un patiment difícils de superar.


Una Marató per ajudar a la recerca

La lluita contra les malalties inflamatòries cròniques necessita recursos per fer avançar la investigació biomèdica. La Marató vol fer-ho possible enguany i es posa, una altra vegada, al servei de la recerca científica. Perquè hem de ser solidaris, perquè de nosaltres depèn que els malalts d’artritis reumatoide i de la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa no hagin de patir com fins ara. Per tot això, col·laborem en la investigació de nous fàrmacs que els permetin millorar la qualitat de vida, col·laborem en la recerca dels mecanismes que produeixen aquestes malalties, fins que puguem arribar, algun dia, a conèixer-ne l’origen.


Campanya de sensibilització

Per assolir els objectius econòmics i socials, dos mesos abans de La Marató de TV3, la Fundació inicia una campanya de divulgació de la malaltia adreçada a escoles i associacions de tot Catalunya per cridar a la participació massiva i solidària de la població. Està previst arribar a 150.000 persones, la majoria escolars d’entre 14 i 16 anys, a través de més de 2.000 conferències en centres educatius i en centres cívics. Seixanta metges conferenciants, especialment formats, participaran en aquesta campanya de promoció social coordinada per la Direcció General d’Acció Cívica del Departament de Benestar Social de la Generalitat.


Logística

La mobilització popular i de la societat civil catalana, en forma de milers d’aportacions voluntàries i generoses de persones i d’empreses, fa possible La Marató de TV3. Per atendre les trucades al 905 11 12 13 es compta amb 706 línies telefòniques, que estaran distribuïdes de la manera següent:

- 496 a l’annex del Palau Sant Jordi, de Barcelona, que actua, a més, com a centre d’operacions
- 75 al Cobert 1, del Port de Tarragona
- 50 a la Fira de Girona
- 50 a la Universitat de Lleida
- 35, a les instal.lacions de TV3, a Sant Joan Despí


A La Marató de TV3 participen, en total, més de 2.500 vountaris que representen les nombroses associacions del país. Enguany, hi seran presents quasi 300 associacions. Han estat formats i coordinats per l’Institut Català del Voluntariat, i hi participen de manera activa i desinteressada. D’altra banda, hi ha els voluntaris de TVC, Catalunya Ràdio i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), que fan tasques de suport logístic el dia de La Marató.


Per tenir més informació relacionada amb La Marató de TV3, podeu consultar els llocs web:

www.tvcatalunya.com/marato
www.fundaciomaratotv3.org



Donatius:

Les donacions es podran fer:

- El mateix dia 15 de desembre, a través del telèfon 905 11 12 13.

- A partir de l’1 de desembre de 2002 i fins al 31 de gener , a través dels terminals Servicaixa o per Internet,

- Fent l’ingrés i/o la transferència bancària a La Caixa, al número de compte següent: 2100 0555 31 0201001500.

- Fent el donatiu per SMS, enviant la paraula MARATO al 7033.


Les deu edicions anteriors de La Marató de TV3

Mercès a l’aportació solidària de la ciutadania, La Marató de TV3 ha pogut repartir més de 34,5 milions d’euros (5.751 milions de pessetes) a la recerca biomèdica d’excel·lència, a través del suport econòmic a 322 equips de recerca dels centres hospitalaris i-o universitaris, en els quals han treballat un total de 1.300 investigador.s


1992. Leucèmia

La primera edició de La Marató de TV3 va tenir la participació de la Fundació Internacional Josep Carreras, per a la lluita contra la leucèmia, com a entitat promotora. L'objectiu prioritari va ser l'obtenció de fons per poder desenvolupar el Registre de Donants de Medul.la Òssia (REDMO).

Els fons recaptats es dediquen a la promoció de la donació de medul.la òssia i al desenvolupament del REDMO, que està connectat a una xarxa internacional de registres que té actualment més de quatre milions de donants de medul.la òssia.

6 hores de programa.
150 línies telefòniques
22.914 donacions.
204.876.000 pessetes recollides.



1993. Síndrome de Down

Aquell any, La Marató va estar dedicada a la Síndrome de Down i va tenir el suport organitzatiu de la Fundació Catalana Símdrome de Down.

Amb els fons obtinguts, aquesta Fundació va adjudicar ajudes a 10 projectes científics corresponents a deu equips catalans.

10 hores de programa.
350 línies telefòniques.
53.056 donacions.
391.451.112 pessetes recollides.
10 projectes finançats



1994. Càncer

L'objectiu de la tercera edició de la Marató era mobilitzar la població de Catalunya en benefici de la investigació sobre les causes del càncer i va comptar amb el suport de la Fundació Pi i Sunyer.

Els recursos obtinguts es van destinar a engegar o reforçar projectes d'investigació i recerca sobre els aspectes genètics dels càncers de mama i de còlon a Catalunya.

13 hores de programa
400 línies telefòniques
62.821 donacions
505.036.624 pessetes recollides
60 projectes finançats



1995. Cor

La quarta edició de La Marató de TV3 va tenir com a objectius primordials la millora del coneixement de la població de Catalunya sobre les diferents malalties cardiovasculars i els seus diagnòstics, prevenció i tractament, així com la captació de fons per dotar 10 projectes de recerca bàsica acreditada.

Aquesta edició va tenir l’ajut organitzatiu de la Fundació Privada d’Investigació Cardiovascular, Hospital de Sant Pau.

13 hores de programa.
550 línies telefòniques.
43.500 donacions.
339.501.156 pessetes recollides.
10 projectes finançats



1996. Malalties del cervell

Les malalties cerebrals Alzheimer, Parkinson, esclerosi múltiple i esclerosi lateral amiotròfica s’han convertit en un dels problemes mèdics i sociosanitaris més importants de l’última dècada del segle XX. Totes quatre són progressives, degeneratives, de causa desconeguda i que ataquen el sistema nerviós central.

La cinquena edició de La Marató de TV3 tenia com a objectiu sensibilitzar la població catalana cap a les neurociències i les malalties del cervell. Els fons recaptats van ser repartits entre un total de 37 projectes, a través de la Fundació La Marató de TV3.

13 hores de programa
550 línies telefòniques
90.765 donacions
683.269.705 pessetes recollides
37 projectes finançats


1997. Malalties genètiques hereditàries

L’edició de 1997 es va dedicar a les malalties genètiques hereditàries, de les quals la fibrosi quística i les distròfies musculars en són dos dels exemples més estesos.

Les dues malalties afecten particularment infants i joves. Són presents des de la concepció i en moltes ocasions, com en els casos més greus, es manifesten des del moment de néixer, tot i que es poden diagnosticar abans dels tres anys de vida. Aquell any, els projectes que es van finançar amb els fons recaptats per La Marató van ser 35.

13 hores de programa
555 línies telefòniques
86.260 donacions
689.125.758 pessetes recollides
35 projectes finançats



1998. Diabetis i altres malalties metabòliques

L’edició de 1998 de La Marató de TV3 es va dedicar a la diabetis i altres malalties metabòliques. Un de cada 20 catalans la pateix i prop de 300.000 persones al nostre país viuen diàriament l’angoixa de controlar la malaltia. Molts depenen de l’administració adequada d’insulina per poder viure.
La Fundació La Marató de TV3 va repartir els fons obtinguts durant aquella Marató a un total de 37 projectes de recerca biomèdica.



14 hores de programa
705 línies telefòniques
81.354 donacions
654.545.234 pessetes recollides
37 projectes finançats



1999. Trasplantaments

L’edició de 1999 de La Marató de TV3 es va dedicar a la recerca sobre trasplantaments. El trasplantament d'òrgans és un tractament medicoquirúrgic per a situacions en què no hi ha cap altra alternativa terapèutica per conservar o millorar la vida del pacient i representa un dels camps de desenvolupament més recent de la medicina. Catalunya ha estat pionera del trasplantament a l’Estat espanyol i els seus programes s’han caracteritzat per la seva gran activitat i per la seva elevada qualitat assistencial.

Els fons recaptats van poder dotar un total de 58 projectes de recerca biomèdica.

14 hores de programa
705 línies telefòniques
87.856 donacions
766.645.884 pessetes recollides
58 projectes finançats



2000. Malalties mentals greus

La Marató del 2000 va dedicar-se a les malalties mentals greus, l'origen de les quals es troba en una combinació de factors genètics, orgànics i ambientals que encara no es coneixen prou bé.

Mercès als fons recaptats durant aquella Marató, un total de 53 projectes han pogut finançar-se per avançar en la recerca biomèdica d'aquesta malaltia.

14 hores de programa
706 línies telefòniques
78.808 donacions
746.162.613 pessetes recollides
53 projectes finançats



2001. La SIDA

El desè aniversari de La Marató va aconseguir tot un repte: recollir fons per lluitar contra la que ha estat batejada com l’epidèmia del segle XX i, alhora, trencar la imatge de marginalitat que arrossega la sida en determinats àmbits.

Els diners recaptats en aquesta Marató aniran destinats a finançar projectes d’investigació que ajudin a combatre el VIH i serà durant la segona quinzena de novembre del 2002 quan es farà públic el resultat definitiu dels projectes que rebran finançament.

16 hores de programa
706 línies telefòniques
124.329 donacions
4,6 M euros recollits
21 projectes finançats



2002 - La Marató de TV3
La propera Marató estarà dedicada a les malalties inflamatòries cròniques.


Entitats i empreses col.laboradores

La Marató de TV3 s’ha convertit en una eina de mobilització social que depassa l’àmbit televisiu. Les activitats fetes per associacions, empreses, entitats i organitzacions així ho avalen.

- Direcció General d’Acció Cívica del Departament de Benestar Social i Família, que coordina i realitza la campanya de promoció social, amb l’objectiu de donar a conèixer la causa que es tractarà a La Marató i sensibilitzar-ne a la població. Alhora també es fomenta la participació dels ciutadans el dia d’emissió del programa. www.gencat.es/benestar

- Institut Català del Voluntariat (INCAVOL), que coordina les diferents tasques que es porten a terme i que fan possible la recepció de trucades a les diverses seus. A més, hi ha voluntaris en el servei de guarda roba, servei d’ordre, servei d’àpats, reserves, caps de taula i gestió de dades, que conformen un complex organigrama, bàsic per al bon funcionament de La Marató. www.voluntariat.org

- Bassat Ogilvy & Mather Comunicación, responsable de la creativitat de la campanya de promoció social. www.bassat.es

- Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, organitza les diverses tasques internes d’aquesta gran manifestació de solidaritat: posar a disposició tot el sistema informàtic que canalitza els donatius i la xarxa Servicaixa. www.lacaixa.es

- PricewaterhouseCoopers, que, mitjançant els controls i les verificacions establertes, donen la màxima fiabilitat i transparència a tot el procés de La Marató. www.pwglobal.com

- Telefònica, que instal.la les 706 línies telefòniques necessàries per rebre donacions del número especial de la xarxa intel·ligent 905 11 12 13. Aquestes línies estan distribuïdes entre les seus de Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i els estudis de TV3. www.telefonica.es

- Tradia, que facilita els enllaços del programa. www.tradia.com

- El Palau Sant Jordi de Barcelona, la Fira de Girona, la Universitat de Lleida i el Port de Tarragona, que cedeixen les seves instal·lacions.

- I les més de 200 empreses i institucions que, arreu de Catalunya, donen suport en l’organització de les seus des d’on es fa possible La Marató de TV3.

TV3 CATALUNYA COMUNICA 17.12.2002 - 22.15 HRS:
4.048.965,91 DE GRÀCIES!
UN ANY MÉS, TOTS HEU FET POSSIBLE QUE LA MARATÓ HAGI ESTAT UN ÈXIT.
HEU CONTRIBUÏT A QUÈ MOLTES PERSONES QUE PATEIXEN MALALTIES
INFLAMATÒRIES CRÒNIQUES TINGUIN UN FUTUR MÉS ESPERANÇADOR.
GRÀCIES, EN NOM DE LA MARATÓ DE TV3.



ACCU.ES, que som tots els malalts de M.I.I. del mon, agraim de tot cor a TV3 Catalunya, als donants i voluntaris del Marató de las malalties inflamatories cròniques, l'ajuda i suport rebut per l'investigació durant el pasat 15 de Desembre.
GRÀCIES !


ACCU.ES, que somos todos los enfermos de E.I.I. del mundo, agradecemos de corazón a TV3 Cataluña, a los donantes y a los voluntarios de la Marató para la investigación de las enfermedades inflamatorias crónicas, la ayuda y el apoyo que nos han prestado el pasado 15 de Diciembre.
GRACIAS!