Les malalties inflamatòries cròniques

Les malalties inflamatòries cròniques formen un grup de malalties molt ampli que tenen unes característiques comunes: provoquen inflamació en alguna part del cos sense causa aparent; tenen un curs crònic, que tot sovint provoca algun tipus d'incapacitat, i poden afectar altres zones del cos.

Entre aquestes malalties cal destacar, per la seva gravetat, l'artritis reumatoide, que afecta l'aparell locomotor i és la malaltia de les articulacions que causa més invalidesa, i la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, malalties inflamatòries intestinals que afecten el tracte gastrointestinal i destrueixen progressivament el tub digestiu.

Són malalties molt diferents però que tenen en comú que afecten persones de totes les edats, que no se'n coneix encara la causa i que, ara per ara, són incurables.

El sistema immunològic es torna boig

Tot i que encara no se sap quina és la causa d'aquestes malalties, sí que es coneix que hi ha dos factors que hi intervenen: factors genètics, com ho indica el fet que els familiars directes d'un pacient tenen na major predisposició a patir-la, tot i que no és estrictament hereditària; i factors ambientals, no coneguts encara, com podrien ser un virus, la dieta o el tabac, i que podrien ser els responsables de la manifestació clínica de la malaltia.

Aquests factors actuen sobre el sistema immunològic (encarregat de defensar el nostre organisme dels agents agressors) i fan que s'alteri i s'activi quan no toca.

Llavors reacciona d'una manera exagerada i ha elements sans del cos: destrueix el sistema digestiu dels malalts de Crohn i de colitis ulcerosa, i les articulacions dels malalts que pateixen artritis reumatoide.

Coneguem la malaltia de Crohn...

La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa formen part d'un grup de malalties de causa desconeguda que es coneix com Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) i que afecten el tracte gastrointestinal. La malaltia de Crohn pot afectar qualsevol porció del tub digestiu, des de la boca fins a l'anus, en especial tot el gruix de la paret intestinal, mentre que la colitis ulcerosa només afecta el budell gruixut o còlon, i només la capa més interna, la mucosa.

En totes dues la conseqüència és una inflamació repetitiva de la paret intestinal que produeix una varietat de símptomes, com diarrees, dolor abdominal, vòmits, febre, pèrdua de pes, i altres complicacions freqüents i greus, com fístules, abscessos, i fins i tot càncer de còlon. També poden afectar altres òrgans, com les articulacions, els ulls, els ossos i la pell.

Generalment comencen a manifestar-se en les primeres dècades de vida i afecten tant adults com nens, etapa en què és especialment greu perquè provoca un retard del creixement i de la maduració sexual.

L'artritis, a qualsevol edat

L'artritis és una malaltia reumatològica crònica d'origen desconegut que produeix una inflamació de les articulacions que origina dolor, deformació i dificultat de moviment a les zones afectades i que pot fer malbé, en fases avançades, altres parts de l'organisme, com ulls o pulmons. Ataca la capa que cobreix les articulacions, la membrana sinovial, i genera la destrucció progressiva dels teixits (cartílag, ossos...), a diferència de l'artrosi, que és un desgat de l'articulació provocat per l'envelliment i que afecta només la gent gran.

Tothom, independentment de l'edat o el sexe, pot patir aquesta malaltia, tot i que la incidència és més gran en dones, amb una proporció de 3 a 1. Quan apareix abans dels 16 anys s'anomena artritis idiopàtica juvenil, una malaltia molt més variable.
És la malaltia inflamatòria del teixit conjuntiu més freqüent en la infància i la que causa un grau més gran d'invalidesa.Quan no es pot dur una vida normal

Tot i que són malalties que poden semblar rares, prop de 60.000 persones les pateixen a Catalunya. I per l'edat en què comencen els símptomes, infància i joventut, tenen un important impacte en la vida social i la capacitat de treball. És l'època en què els nens i joves es formen físicament i acadèmicament i també l'època de millor rendiment laboral dels adults.

La deformitat i la destrucció de les articulacions que produeix l'artritis reumatoide, o la diarrea que marca la vida dels malalts de Crohn i de colitis Ulcerosa, per posar un exemple, els altera tant l'activitat diària que sovint han de deixar completament de treballar perquè la malaltia els incapacita per fer-ho.

La qualitat de vida del malalt se'n ressenteix i la incertesa planeja en tot moment sobre el dia a dia. La malaltia acostuma a cursar en forma de brots (moments determinats en què es manifesta de manera aguda i violenta) que requereixen hospitalitzacions freqüents, i que fan difícil no només treballar, sinó també anar a escola i, fins i tot, decidir-se a sortir de casa. No saber mai quan es patirà un brot produeix una angoixa i un patiment difícils de superar.


Solucions? Recerca i solidaritat

Ara per ara, no hi ha cap tractament que curi la malaltia i l'objectiu dels tractaments és controlar la inflamació durant els brots d'activitat i prevenir-ne la reaparició i les complicacions. Ni els tractaments mèdics, que a més comporten importants efectes secundaris indesitjables, ni les intervencions quirúrgiques, excepte en el cas de la colitis ulcerosa, poden curar la malaltia.

I tot i que s'estan desenvolupant nous fàrmacs i que el tractament quirúrgic ha millorat alguna de les complicacions que presenten els malalts, s'està lluny encara d'aconseguir-ne la curació. És un camí llarg ple d'esglaons que s'ha d'anar cobrint amb paciència però sense pauses.

Per això la recerca biomèdica és tan important. I La Marató, com sempre, es posa al seu servei. Perquè hem de ser solidaris, perquè de nosaltres depèn que els malalts d'artritis reumatoide i de la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa no hagin de patir com fins ara. Per tot això, col·laborem en la investigació de nous fàrmacs que els hi permetin millorar la qualitat de vida; col·laborem en la recerca dels mecanismes que produeixen aquestes malalties, fins que puguem arribar, algun dia, a conèixer-ne l'origen.

Fem-ho ara. I fem-ho amb La Marató.

TVC-CCRTV Interactiva S.A.

TV CATALUNYA